Miljötratten - smart miljöval

Undvik fettpropp i avloppet - använd miljötratt!

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Julen är definitivt en prövning för våra avloppsnät eftersom det lagas mycket fet mat. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

  • Olika röror med gräddfil och majonnär är väldigt fettrika. Skrapa därför bortså mycket som möjligt direkt i den bruna avfallspåsen  innan du sköljer din tallrik eller skålar.

  • Vid mindre mängd fett så som stekflott kan du torka ur med lite papper innan du diskar. Papperet kan du sedan slänga i den bruna avfallspåden eller påse för brännbart avfall.

  • Större mängd stekflott som det ofta blir när man steker bacon och fläsk, kan man hälla i en kopp som får stå en stund i kylen. När fettet stelnat är det sedan superenkelt att skrapa ur det direkt i den bruna avfallspåsen. 

  • Vid stor mängd stekflott, eller flytande mat- och frityrolja finns nu denna tratt som gör det enkelt att samla matfett i en PET-flaska. När flaskan är full lämnar du in den för återvinning på din återvinningscentral. (Klicka här för Vallentunas Mobila Återvinningscentral)

Vi har fått tag på denna smarta tratt så alla i bostadssrättsföreningen kan få en var. Tratten är designad att monteras på en PET-flaska och låter dig på ett smidigt sätt samla upp överbliven olja och fett från matlagning. Miljötratten skruvas på en vanlig PET-flaska och är designad att passa alla standardmodeller och storlekar. 

 

 

Låt fettet svalna något innan ni häller det överblivna fettet från stekpannan. Trattformen gör det mycket enkelt att hälla ner matoljan och på insidan finns även en hållare för petflaskans kork så den snabbt finns tillgänglig när den är full och skall slängas.